СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ПОВЕЗУЈУ СРБИЈУ И НЕМАЧКУ
24.10.2011

СтуденатиУниверзитета кооперативних студија у Штутгарту (DualeHochschuleBaden-Württemberg, Stuttgart) који ових дана бораве у Србији у оквиру Протокола о сарадњи и разменинаставника и студената са Високом пословном школом струковних студија у Блацу, посетили су Градску општину Палилула у Нишу. О Стратегији развоја и потенцијалима општине Палилула госте из Немачке упознао је председник општине, проф.др Игор Новаковић. „У нашој општини радимо на стратегији развоја локалне економије, која ће имати «приступ заснован на ресурсима. Најважнији ресурси општине Палилула су: природни, привредни и људски ресурси-истакао је председник Новаковић, приликом презентације општинских потенцијала. “Утицај локалних власти на локални привредни развој јесте веома значајан. Ми смо као руководство општине успоставили непосредан однос са грађанима, мотивишемо их да покрену креирање приватно-јавних аранжмана и партнерства. По речима председника Новаковића, у општини Палилула се ствара окружење атрактивно за инвестиције и нове пројекте. Привреда Ниша а самим тим и општине Палилула данас су у благом успону. Очекујемо да у блиској будућности, захваљујући младим и школованим кадровима и овим пословним сусретима, унапредимо привредни развој и сарадњу - нагласио је Новаковић у разговору са студентима из Немачке.

За студенте Универзитета кооперативних студија из Штутгарта, у Нишу је организована посета компанији „Филип Морис“ а на  Високој пословној школи струковних студија у Блацу, проф.др Игор Новаковић је одржао предавање о актуелним темама из области менаџмента и привредног развоја Србије.

Висока пословна школа струковних студија сарађује са многим универзитетима и високим стручним школама у иностранству. Сарадња са Немачком је отпочела 2004. године, када је прва група студената и професора ове образовне установе имала прилику да стекне своја прва искуства на Универзитету кооперативних студија у Штутгарту. Традиција се сваке године наставља тако што се двапут годишње студентима који студирају у Блацу, односно у Штутгарту, пружа могућност да стечена знања размењују са својим колегама у Немачкој-Србији и да за своје активности током студијског боравка на факултетима, у складу са Болоњском декларацијом, добију сертификате. По речима директорке ВПШ у Блацу, др Ружице Станковић, наши студенти и професори су имали јединствену прилику да се упознају са новом организацијом високошколског образовања у покрајини Баден Витемберг, као и да добију веома исцрпне одговоре на питања која се односе на могућност имплементације искустава из Штутгарта у наставне и организационе процесе Србије.